Professionel parodontosebehandling

Parodontose (Parodontitis) er desværre en af de mest hyppige sygdomme i Danmark.
​En nyere undersøgelse viser, at der er konstateret alvorlig parodontitis hos 33 % af de undersøgte, og 13 % havde moderat parodontitis.

Parodontose er de "løse tænders sygdom" og en af de hyppigste folkesygdomme. Sygdommen kan ramme os alle, men heldigvis kan vi gøre meget for at forebygge den. Vi tilbyder parodontosebehandling med stort fokus i vores klinik: Brønshøj Tandpleje Center i Brønshøj. Klinikken er let tilgængelig for alle, der kommer fra Brønshøj, Husum, Nordvest og Nørrebro, Vanløse, Vangede & Søborg.

Hvad er parodontose?

Parodontose opstår ved betændelse i tandkødet/gingivitis, der skyldes bakteriebelægninger på tænderne. Standses betændelsen ikke, kan den brede sig til kæbeknoglen, hvor tænderne sidder fast.

Det kan på længere sigt betyde, at kæbeknoglen opløses opløses grundet betændelsen, og tænderne begynder at løsne sig for til sidst at falde ud. Der findes dog flere forskellige stadier af paradentose, og det er altid bedst at få paradentosebehandling så tidligt som muligt i forløbet.​

​Sundt tandkød:

Tandkødet er blegrødt.

Tandkødslommerne er maksimalt 3 millimeter dybe.

Ingen blødning fra tandkødet.

Klik på billedet for at se i større format.​

Let parodontose:

Tandkødet er rødligt, evt. let hævet og kan bløde.
Der ses tandkødslommer på op til 4 millimeter.
Der ses yderligere en let nedbrydning af knoglen.


Klik på billedet for at se i større format.

Moderat parodontose:

Tandkødet er mere rødt, hævet og evt. ømt ved berøring.
Det kan bløde ved fx. tandbørstning og brug af tandstikker.
Enkelte steder har tandkødet trukket sig tilbage.
Knoglenedbrydningen er yderligere fremskreden.
Der ses tandkødslommer på op til 5 millimeter.


Klik på billedet for at se i større format.

Kraftig parodontose:

Tandkødet er oftest meget rødligt og hævet.
Der ses tandkødslommer fra 6 millimeter og dybere endnu.
Knoglenedbrydningen er nu så fremskreden, at tandkødslommen er meget svær at renholde.
Tandens prognose =fremtid er usikker.

Klik på billedet for at se i større format.

Grundig mundhygiejne er den bedste forebyggende parodontosebehandling

Grundig mundhygiejne virker forbyggende på parodontose. Grundig mundhygiejne betyder rengøring af HELE tanden. Dette gøres ved daglig rengøring af tandsættet 2-3 gange om dagen med tandbørstning samt tandtråd. Der bør supplerende anvendes tandstikkere eller interdentalbørster (mellemrumsbørster, ”juletræer”). Tal med din tandplejer/tandlæge om hvilke ekstra hjælpemidler netop du skal bruge ud over tandbørsten, for at få en optimal forebyggende behandling af paradentose. På trods af en god mundhygiejne skal plak, tandsten og bakterier jævnligt fjernes hos din tandplejer/tandlæge, da parodontose ellers kan udvikle sig.

Der findes flere forskellige behandlingsformer, alt efter hvor fremskreden parodontosen er.

Tandrensning og afpudsning

Lette tilfælde af parodontose klares oftest med en grundig tandrensning og afpudsning af tandoverfladerne, så tanden og eventuelle fyldninger bliver helt rene og glatte. Samtidig med instruktion i at optimere mundhygiejnen.

Men husk: Din egenindsats hjemme og optimal mundhygiejne er altafgørende. ​

De rene glatte tænder gør det sværere for bakterierne at sætte sig fast. Det gør det også lettere at holde tænderne rene fremover.

Dybde-tandrensning (Tandrodsrens)

Ved alvorligere parodontose, hvor der er lommer på 5-6 mm eller mere, mellem tand og tandkød, vil der oftest være behov for at din tandplejer/tandlæge foretager en dybdetandrensning / Tandrodsrensning.

​Det betyder, at hver tandkødslomme renses individuelt, muligvis under lokalbedøvelse. Oftest sker rensningen ca. hver 3. måned, men vi vurderer i fællesskab det rigtige interval for dig.

Hvad kan man selv gøre for behandling af parodontose

De fleste der får konstateret parodontose vil oftest have behov for kortere indkaldelsesinterval, fx hver 3. måned.

Undersøgelser viser nemlig at parodontose udviklingen oftest kan reduceres, og i bedste fald stoppes ved regelmæssig rensning,

Derudover er det vigtigt at bruge en blød tandbørste samt tandtråd og andre hjælpemidler dagligt. Husk at optimal mundhygiejne er altafgørende.

Rygestop

Tobaksrygning øger risikoen for at få parodontose væsentligt, bl.a. fordi nikotinen i tobakken får blodkarrene i tandkødet til at trække sig sammen. Så selv om der er tandkødsbetændelse eller parodontose, bløder tandkødet næsten ikke, og det kan se sundt og blegt ud! Man kan således blive snydt til at tro at der er sunde forhold. 

Symptomerne er altså ”udviskede”, og ydermere har immun systemet sværere ved at bekæmpe parodontosebakterier pga. den formindskede blodtilførsel til vævet. Samtidig ses knogletabet ofte større og hurtigere hos rygere end hos ikke-rygere.

God mundhygiejne forebygger hjertekarsygdomme

Undersøgelser viser, at de samme bakterier, som forårsager parodontose, kan være medvirkende årsag til hjertekarsygdomme. Dybe tandkødslommer kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, som kan spredes i hele kroppen via blodbanen. 

Det kan være en medvirkende årsag til blodpropper i hjertet og hjerneblødninger. Dette burde være en ekstra god motivation for optimal behandling af eventuel paradentose, og en god motivation for et rygestop. 

Nyere undersøgelser tyder tillige på en sammenhæng mellem parodontose og sukkersyge, gigt, og demens! 

Hvad koster parodontosebehandling?

Prisen for en parodontosebehandling er fastsat af den offentlige sygesikring, og den vil derfor altid være den samme, uanset hvilken tandlæge du opsøger. Det kan du læse mere om under vores priser.

Ønsker du en pris på behandling af din parodontose, er du velkommen til at kontakte os, så vi gennem en grundig undersøgelse kan vurdere, hvilket stadie din parodontose er på og dermed planlægge et behandlingsforløb.

Kontakt os og bestil en tid til behandling

Ønsker du at bestille en tid, eller har du nogle spørgsmål omkring en konkret behandling, kan du kontakte os her.

Brønshøj 38 60 33 32   nordvest 35 81 77 80

Dette gælder også, hvis du har akut behov for en tid.​

Book din tid nu

Ring til os og book tid hos din tandlæge i dag