Grundig mundhygiejne er den bedste forebyggende paradentosebehandling
Grundig mundhygiejne virker forbyggende på paradentose. Grundig mundhygiejne betyder rengøring af HELE tanden. Dette gøres ved daglig rengøring af tandsættet med tandbørstning samt tandtråd. Der kan supplerende anvendes tandstikkere eller interdentalbørster (mellemrumsbørster, ”juletræer”). Tal med din tandplejer/tandlæge om hvilke ekstra hjælpemidler netop du skal bruge ud over tandbørsten, for at få en optimal forebyggende behandling af paradentose. På trods af en god mundhygiejne skal plak, tandsten og bakterier jævnligt fjernes hos din tandplejer/tandlæge, da paradentose ellers kan udvikle sig.
Der findes flere forskellige behandlingsformer, alt efter hvor fremskreden paradentosen er.
Tandrensning og afpudsning
Lette tilfælde af paradentose klares oftest med en grundig tandrensning og afpudsning af tandoverfladerne, så tanden og eventuelle fyldninger bliver helt rene og glatte. Samtidig med instruktion i at optimere mundhygiejnen.
De rene glatte tænder gør det sværere for bakterierne at sætte sig fast. Det gør det også lettere at holde tænderne rene fremover.
Dybde-tandrensning (Tandrodsrens)
Ved alvorligere paradentose, hvor der er lommer på 5-6 mm eller mere, mellem tand og tandkød, vil der oftest være behov for at din tandplejer/tandlæge foretager en dybdetandrensning.
Det betyder, at hver tandkødslomme renses individuelt, muligvis under lokalbedøvelse. Oftest sker rensningen ca. hver 3. måned, men vi vurderer i fællesskab det rigtige interval for dig.
Hvad kan man selv gøre for behandling af paradentose
De fleste der får konstateret paradentose vil oftest have behov for kortere indkaldelsesinterval, fx hver 3. måned.
Undersøgelser viser nemlig at paradentose udviklingen oftest kan reduceres, og i bedste fald stoppes ved regelmæssig rensning.
Derudover er det vigtigt at bruge en blød tandbørste samt tandtråd og andre hjælpemidler dagligt.
Rygestop
Tobaksrygning øger risikoen for at få paradentose, bl.a. fordi nikotinen i tobakken får blodkarrene i tandkødet til at trække sig sammen. Så selv om der er tandkødsbetændelse eller paradentose, bløder tandkødet næsten ikke, og det kan se sundt og blegt ud!
Symptomerne er altså ”udviskede”, og ydermere har immunsystemet sværere ved at bekæmpe paradentosebakterier pga. den formindskede blodtilførsel til vævet. Samtidig ses knogletabet ofte større og hurtigere hos rygere end hos ikke-rygere.
God mundhygiejne forebygger hjertekarsygdomme
Undersøgelser viser, at de samme bakterier, som forårsager paradentose, kan være medvirkende årsag til hjertekarsygdomme. Dybe tandkødslommer kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, som kan spredes til blodbanen og transporteres rundt i kroppen. Det kan være en medvirkende årsag til blodpropper i hjertet og hjerneblødninger. Dette burde være en ekstra god motivation for optimal behandling af eventuel paradentose.
Nyere undersøgelser tyder tillige på en sammenhæng mellem paradentose og sukkersyge, gigt, og demens!
Hvad koster paradentosebehandling?
Prisen for en paradentosebehandling er fastsat af den offentlige sygesikring, og den vil derfor altid være den samme, uanset hvilken tandlæge du opsøger. Det kan du læse mere om under vores priser.
Ønsker du en pris på behandling af din paradentose, er du velkommen til at kontakte os, så vi gennem en grundig undersøgelse kan vurdere, hvilket stadie din paradentose er på og dermed planlægge et behandlingsforløb.